Insignia 1.6 Turbo ve Landi Renzo LPG kitte AFR ayarı ile çözülen sorunlar

Misafirlerimiz Tokat’ta

Sivas’ta yaşayan ve Opel Insignia 1.6 Turbo araçta Landi Renzo kit ile LPG kullanıcısı iki arkadaşımız bize sitemiz aracılığı ile ulaştılar ve araçlarında sıkıntılar yaşadıklarını, ayar yaptırmak istediklerini söylediler. Bunun üzerine arkadaşlarımızı Sivas’tan sensörle ayar yapabildiğimiz en yakın il olan Tokat’a davet ettik. İkisi de motorda düzensizlikten şikayetçiydi. Aracın yük altında özellikle belirli devirlerde titreme/tekleme yaptığını ve lpgde performansından memnun olmadıklarını belirttiler. Araçlara bilgisayarımızı bağlayıp incelemelere başladık.

 

 

 

Bilgisayar ile bağlantımızda uçlarda herhangi bir sıkıntı görmedik. Kaputu kaldırdığımızda da montajda aşırı sıkıntılı bir duruma rastlamadık. Landi Renzo’da enjektör tipleri motor tipine göre farklı şekilde seçiliyor. Küçük – Orta – Büyük gövdeli enjektör şeklinde standart seçimleri var. Bu yüzden genelde uçtan kaynaklı yetiştirememe gibi montaj hataları ile karşılaşılmıyor.

Landi Renzo montajlı 1.6 Turbo motor

İdeal enjeksiyon sürelerini tutturabilmek için basıncı da bilgisayardan ayarlayıp, sensörümüzü konumlandırıp yola çıktık.

Landi Renzo Omegas ayar ekranı
Oksijen sensörünün ölçüm için egsoz ucuna sabitlenmesi

 

 

Araçların ayarları oldukça bozuk çıktı. İkisi de tam gaz open-loop kısımda 11.5-12.5 AFR arasında olması gereken değer lpg’de 17-18 AFR gibi aşırı derecede kötü değerler vermekteydi. Ayrıca turbo devreye girdikten sonra 2000-2500 devir aralıklarında titremeler ve vuruntular söz konusuydu.

AFR değerini gösteren sensörümüz. Ayardan önce tam gazda 17-18 AFR değerlerini göstermekteydi.

Kullanıcılardan biri subap yakmış ve subaplarını yeni değiştirmişti. Diğer kullanıcı ise 40bin km’dir aracı bu şekilde kullanmıştı ve aracının rolantisi stabil değildi. Büyük ihtimalle aynı subap sorunu onda da mevcuttu.

Ayardan sonra tam-gaz karışım oranları 11.8-12.5 aralığına getirildi.

Sensör ile ölçüm yaparak Landi Renzo’nun programı ile MAP haritasının tam gaz kısımlarını LPG’de de 12.0 AFR civarlarına ayarladık. Hem titreme vuruntu problemleri ortaya kalkarken, kullanıcılar araçlarının lpgde performanslarının aşırı derecede arttığını, benzinden farksız hale geldiğini söylediler.

Eğer kit başta takıldığında ayar yapılsaydı bu hem subapları erimeyecek hem de araçlarını takıldığından itibaren performas olarak benzinden farksız şekilde kullanacaklardı.

 


3 comments

  • Sedat Ekici

    9 Haziran 2017 at 12:05

    Benim 1,4 T-jet fiat bravo aracım var ayar yapabilirmisiniz. Sizinle nasıl irtibata geçebilirim.

  • Murat

    11 Haziran 2019 at 00:22

    Benim aracın benzin değerleri yüksek çıkıyor ve bundan kaynaklı lpg ayarı yapamıyorlar aracım Hyundai accent admire 1.6 2006 ve benzinde araç sanki boğuluyormuş ve aracı bir şey tutuyormuş bırakmıyormuş gibi araç yığılıyor çözüm bulabilirmiyiz

  • Ahmet Nalbantoğlu

    4 Temmuz 2019 at 09:51

    Aracınızda bir problem var, eğer fakire doğru yüksek çıkıyor ise benzin pompası ve vakum kaçakları incelenecek. Zengine doğru ise kanister valfi ve hava akış metrede sorun olması muhtemel.

Comments are closed.