Mazda 2 1.3 (75hp) Atiker Grand – AFR ayarı

Mazda 2

Mazda’nın bu şirin aracı 2009 model, 1.3 litre motor hacmi, 75 hp lik güç ve 119 nm torka sahip. İlk başta az gelse de aracın 935 kg lık ağırlığına bakınca gayet yeterli olduğunu görüyoruz. Aracın yakıt tüketimi oldukça düşük olmasına rağmen ( ortalama 5,1lt) malum akaryakıt fiyatları sebebi ile Atiker Grand LPG kiti uygulanmış.

Aracın yüksek enjeksiyonlarda çalışması ve motor mimarisi sebebi ile Enjektör nozulları standart ölçülerin üzerine çıkarıldı. Normal şartlarda 1.8 mm önerilen nozul çapı bu araçta 2.4 mm olarak kullanıldı. ( 2.2mm de yeterli gelir, Neredeyse 150 hp lik araçlara kullanılan ölçüdür bu arada ) Bu yeterlilik durumunu ancak seyir halinde değerlere bakarak görebiliyoruz. Ezbere montaj yapılıp otomatik kalibrasyon yapılırsa bu araçta fakir karışım garanti. ( fakir karışım zararlarını buradan görebilirsiniz )

 

Wideband AFR sensörü montajı

 

 

Aracın Sensör, OBD, ECU kablo bağlantı montajlarını tamamladıktan sonra yola koyulduk.

 

 

 

 

Mazda 2 AFR ayarı

Araçta dikkatimizi çeken şey şu oldu : araç en ufak hızlanmada Open Loop’a ( Açık döngüye) giriyor. Zaten alt devirleri cansız olan ve devir çevirmesini seven bu motorda AFR sensörü olmadan net değerleri girmek imkansız. AFR sensörü ile benzinde okuduğumuz referans değerleri LPG ye uyarladığımızda Sağlıklı sonuca ulaşıyoruz.

Ayar sonunda Araç Benzin performansı ve sağlığı ile kullanılmaya başlandı. Benzinde sorunsuz ve LPG sistemi Stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayara ihtiyaç duymayacak.

mr.big


2 comments

  • Ankara

    15 Eylül 2018 at 23:01

    Bunu nereden bulacaz Atiker kit uygulanmış Mazda var bende de araba LPG de kafayı yiyor gaza geçince Yerim Ankara Ostim İvedik Şaşmaz sanayi farketmez bunu yapan yer lazım eğer denilen gibiyse

  • Akif Tezel

    19 Eylül 2018 at 10:03

    facebook sayfamızdan iletişime geçiniz.

Comments are closed.