Sıkça Sorulanlar

AFR ayarı ne sıklıkta yapılmalı? LPG'nin motora zararı var mı? LPG dönüşümü yapılmış araçlarla alakalı sıkça sorulan soruları, doğru bilinen yanlışları düzeltmeye ve AFR ayarı ile alakalı sıkça kullanıcıların kafasına takılan soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz.

+++ Yanlış bilinenler / Sıkça Sorulan sorular

Soru : AFR ayarını ne sıklıkla yaptırmamız gerekir? Ne yaparsak bozulur ?

Cevap: AFR ayarı araç durduğu yerde otomatik kalibrasyon ile değil, yola çıkılarak benzin ve LPG değerleri ölçülüp birbirine eşleştirilerek yapılan bilimsel bir ayardır. Bu sebeple yaz/kış ayarı şeklinde bir periyodu yoktur. Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.

Soru : Akü söküldüğü zaman AFR ayarı bozulur mu? Tekrar baştan yapmak gerekir mi?

Cevap: Sadece eski “Atiker Fast ve Atiker Nanofast” ürünlerinde elektrik kesintisinde yapılan ayar ECU yapısından dolayı sıfırlanabilmektedir. Diğer tüm Atiker modelleri ve diğer tüm marka / model LPG sistemlerinde ayar ECU’ya kalıcı şekilde yazılır ve elektrik kesintisinde kesinlikle sıfırlanmaz. Yine de silinme, sıfırlanma veya istem dışı müdahale gibi durumlara karşı yaptığımız tüm ayarların yedeği araca özel aracın plakası şeklinde bulut sistemimizde yedeklenmektedir ve sıfırlanması durumunda dosyadan geri atılabilir.

Soru : AFR ayarı az-çok yaktırır mı veya nozul büyütmek yakıt tüketimimi arttırır mı? 

Cevap : Araçlarımız enjeksiyonlu araçlardır. Yakıt miktarını elektronik enjeksiyon beyni ile belirlerler. Nozul büyütmek sadece yakıtın daha kısa sürede motora püskürtülmesini sağlayacaktır. Böylece yüklenmelerde aracımız gaz yetiştirmekte zorlanmayacak ve AFR ayarı ile daha verimli çalışacaktır. Ayrıca yakıt tüketimi çok değişkenli bir olgudur. Bir çok sebepten etkilenir. Hal böyle iken AFR ayarının yakıt tüketimine olumlu/olumsuz bir vaadi bulunmamaktadır.

Soru : LPG’nin yanma ısısı yüksek olduğundan dolayı subaplar erimiyor mu?

Cevap: Sorun LPG’nin yanma ısısı değildir. LPG’nin yanma kalorifik değer olarak benzinden sadece %4.8 fazladır. Bu da subaplarda veya motorda herhangi bir deformasyona sebep olacak bir fazlalık değildir.

Soru : LPG kuru bir yakıt, Benzin ise subapları yağlama yapıyor, sorun bundan kaynaklanmıyor mu?

Cevap : Bu önermeyi iki yönden değerlendirelim. Birincisi benzin çözücü bir maddedir. Yağlı bir parça, kirli bir parçanın üstündeki yağı kiri çözmek için benzin kullanırız. Böyle bir durum mevcut iken benzinin yağlama yaptığını düşünmek oldukça saçmadır.

İkinci yönü ise, benzinin temas ettiği subaplar emme subaplarıdır. Erime gerçekleşen subaplar ise yakıtın üstten temas etmediği egsoz subaplarıdır.

Soru : Şu lpg kiti bu araca daha uyumlu, şu daha uyumsuz gibi bir durum sözkonusu mu?

Cevap : Tüm sıralı LPG kitleri aynı ana elemanları içermektedir. ECU (Elektronik kontrol ünitesi) , Regülatör, Enjektörler. Yaptıkları iş aynıdır. Piyasada geniş bir fiyat bandında çeşitli kitler bulunmakta. Tabii ki de aralarında malzeme kalitesi açısından farklar mevcuttur. Ancak bir kiti araca uyumlu yapan montaj ve ayar kalitesidir. Şöyle ki, iyi ayarı yapılmış ortalama bir kit ile benzinden farksız sonuçlar alınabilecek iken, piyasada çok yüksek fiyatlarla satılan malzeme kalitesi tartışmasız bir kit doğru montaj yapılmaz ve sensörle hassas şekilde ayarlanmaz ise sonuç alınamayacaktır. Yani çoğu alette de geçerli olduğu gibi, maharet cihazda değil kullanıcısında/sürücüsünde. Kiti süren de ayarıdır.

Soru : LPG kitlerindeki yağlama sistemleri subap erimesini engelleyebilir mi?

Cevap : Bu önermeyi de çeşitli açılardan ele almak lazım. Birincisi yine bu yağın değdiği subaplar emme subapları olacaktır ve bu subaplarda bir erime bulunmamaktadır. İkinci kısım, araçlarda bilinmektedir ki yanma odasına kesinlikle yağ girmesi istenmemektedir, yağ yakma bir aracın en büyük düşmanıdır. Tespitlere göre bu yağlama sistemleri:

  • Bujilerde ıslanma / yağlanma bu sebeplerden; teklemeler ve tam gazda verimli yanamama.
  • Katalitik konvertörde ve eksoz ucunda kirlenme, egsoz ucunda is oluşması.
  • Sabah soğuk havalarda ilk çalıştırmada yanık yağ dumanı ve kokusu atma.

gibi isteyenmeyen şeylere sebep olmaktadır. Kısacası manifolda yakıtla beraber verilecek bu yağın hiçbir olumlu faydası olmayacağı gibi çeşitli aksamlara zarar verme riski de mevcuttur.

Soru : LPG yakıtı yapısı itibari ile motora zararlımıdır? Dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Cevap : LPG yakıtı doğru ayar ile aynı yanma şartlarında Benzine kıyasla motora ve çevreye faydalı bir yakıttır.

  • LPG’li yanmada Bütan-Propandan gazlarından oluşan LPG tamamen motor içinde yanma gerçekleştirir. Böylece katalitik konvertörün ömrünü uzatır.
  • Tam yandığı için ve yapısından dolayı benzin gibi atık gazında kurum oluşturmaz. Bu sebepten dolayı motor yağı daha temiz kalır/daha geç kirlenir. Bujilerinizin üstünde daha geç kurum oluşacaktır. Bu da yağımızın motoru yağlama görevini daha rahat yapacağı ve daha temiz tutacağını gösterir. Aynı zamanda bujilerimiz daha geç kirleneceği için de ateşleme performansımız düşüş göstermez.
  • Daha çevrecidir. CO2 emisyonları daha azdır ve kurumlu/partiküllü yanma sözkonusu değildir. Egsozumuzdan bol bol su buharı atarız. LPG’li araçların egsozları tertemizdir.
  • Benzin 95-97 oktana sahip bir yakıttır. LPG ise içerisindeki Bütan-Propan oranına göre 102 ile 110 oktan arası değişmektedir. Bu da LPG’nin yanma kalitesinin ve zor koşullara dayanma direncinin daha yüksek olduğunu, yanma sırasında vuruntu, çekiçleme yapma olasılığının daha düşük olduğunu gösterir.

Tüm bu bilgilerin ışığında ölçülerek doğru ayarlanmış ve tüm ekipmanları ile düzgün çalışan bir LPG’li aracın motorunun daha uzun ömürlü olacağını söyleyebiliriz.