Insignia 1.6 T A16LET Zavoli-alisei LPG tadilatı ve Wideband AFR ile LPG ayarı

Aracımız Opel Insignia 1.6 T 180 HP, 85.000 km de. Üzerinde Zavoli’nin eski bir yağlamalı kiti takılı. Son 50.000 km dir LPG de kullanılmakta ve genel bir memnuniyetsizlik söz konusu idi. Araç sahibi Osman bey Yozgat’tan Ankara’ya geldiğinde randevulaştık ve ayar yapmak üzere buluştuk.

 

 

 

 

 

Sensör montajımızı yaptık,

 

Rölantide haritayı düzenledikten sonra yola koyulduk, Ancak bir çok yerde montajın önemini vurguladığımız gibi burada da karşımıza çıktı. Araç tam gaz yapıldığında motora LPG yetiştiremiyordu. Dolayısıyla Ayar tek başına aracı düzeltmeye yetmiyordu. Usta marifeti ile biraz tadilat yapıldı.

 

Enjektör hortumları yaklaşık 5 cm kısaltıldı. Tabi tadilat bununla kalmadı.

180 HP lik bir araca takılan 2.2 mm lik nozullar 3.0 mm olarak değişti. Tadilat işimiz bittikten sonra ayar yapmak üzere tekrar yola koyulduk.

 

Bu kez her şey yolunda idi, Aracın ayar yapmadan önce 15 civarında çıkan OPENLOOP değerini olması gereken standartlara çekildi. Wideband AFR cihazı ile aracın OPENLOOP ayarı, OVERBOOST ayarı ve Closed Loop ayarı BENZİNE MUADİL şekilde ayarlandı.

Yaptığımız işlem sonrası araç sahibi Osman bey ile izlenimlerimiz :

LPG ile kullanımda:

-Rölantide sessizleşme,

-Aracın genel motor titreşiminin azalması,

-her devirde ideal hızlanma,

Şeklinde oldu.

 

BONUS : LPG ile Mükemmel çalışan Bir Opel Insignia !

 

 

mr.big


One comment

  • Emrah Gündem

    31 Mayıs 2017 at 00:37

    Motor freninde belli bi muddet gittikten sonra yani uzun bi rampayi vitesdee gaza basmadan indikten sonra birden gaza basinca lpg ye atlamasinin sebebi bu hortumlarin uzun olmasindan kaynaklanıyor olabilir mi ?

Comments are closed.