Aracımız Opel Insignia 1.6 T 180HP , 100.000 km’de. Bilindiği kadarıyla 20.000 km dir LPG ile kullanılıyor. Sahibi aracı aldıktan hemen sonra LPG ile problem yaşamaya başlamış ve aracı benzinde kullanmaya karar vermişti. Titreme-silkeleme problemleri bize ilk olarak ateşleme ve sübap arızasını düşündürdüğü için araç sahibinden “Kompresyon testi” yaptırmasını istedik. Araç sahibi aynı zamanda tedbirli davranarak zaten bu araçlarda belli km lerde değişmesi gereken Bobin-Buji değişimini de gerçekleştirmişti.
Araca yapılan test ve bakımlardan sonra aracın LPG sistemine el atmak gerekti. Direkt gözümüze çarpan tabi ki enjektör hortumu uzunluğu idi.
Bazı LPG ustalarına göre bu uzunluk normal gelse de, hortumu kısaltmak aracın enjeksiyon sürelerini etkilemekte… Fotoğrafta öncesi ve sonrası olarak yaklaşık 7-8 cm hortum kısaldığını da görüyoruz.
Ayar öncesi aracın LPG tesisatında değişiklikler de yapıldı:
Depodan ön tarafa gelen bakır LPG borusu 180HP lik bu araç için sadece “6mm” takılmış idi. Bir diğer yanlış ise enjektör nozullarının “2.2 mm” olarak seçilmiş olmasıydı. Aracı bu hatalardan arındırdık. Tadilat sonrası doğru ebatlar:
8 mm bakır LPG borusu ve 3.0 mm nozul çap seçimimiz ile ayar yapmak üzere randevulaştık.
Başladık Sensör montajına ;
Montaj tamam. Önce aracın mevcut haritası düzenleniyor, daha sonra yol ayarına çıkıyoruz.
Yol ayarı esnasında aracın Regülatör basıncının yetmediğini farkettik. Basınç biraz arttırıldı.
Güzergahımız çok rüzgarlı olunca biraz zaman aldı ancak azmin zaferi.
Aracın ayar yapmadan önce 15-16 civarında çıkan OPENLOOP AFR değeri bize bu ayarın sensör olmadan yapılamayacağını bir kere daha gösterdi. Wideband AFR cihazı ile aracın OPENLOOP ayarı Benzine muadil olan 11.5-12.0 AFR bandına çekildi, OVERBOOST ayarı ve Closed Loop ayarı da BENZİNE MUADİL şekilde ayarlandı.
Araç şu anda dip gazda kusursuz performans sergilemekte. Ayrıca 0-100 denemesi yapmadan önce bir kaç kez aracın motorunun çalıştığını farketmedik, devir saatine baktık aracın çalıştığından emin olmak için. Rölantide araç sıfır titreşim ve ses ile çalışır hale geldi.
Bu test sonunda gördük ki Wideband AFR sensörü ile ayar yapmadan önce aracın belli standartlara getirilmesi “şart” Kötü işçilik ve hatalı montajlar insanları LPG li araç kullanmaktan vaz geçirebiliyor.
9 comments
Ahmet Nesin
4 Haziran 2017 at 15:43
Merhaba Ahmet bey, insignia 180 hpler için aynı değerleri girsek olumlu sonuç alabilirmiyiz yoksa her araca özel mi ayar yapılacak
Ahmet Nalbantoğlu
4 Haziran 2017 at 16:08
Merhabalar,
Araçların kilometreleri, kitlerin kullanım süreleri, montaj şekilleri değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden aynı değeri girerek ayar yapmak riskli olduğu gibi başarılı da olmuyor.
Bunu şu şekilde tecrübe ettik; birebir aynı araç + kit kombinasyonunda bir aracı sensör ile ayarlayıp, diğer araca da aynı haritayı attık. Ayar yapmadan diğer aracın haritasını attığımız araca oksijen sensörünü bağlayıp ölçüm yaptık; malesef aynı sonucu alamadık.
Saygılar.
Samet
9 Temmuz 2017 at 22:58
Xer kodlu 2011 astra var manuel. Bobin buji degisti lpg iptal edildi arac bnzinde , fakat silkeleme ve tutreme yapiyor. 1. Silindir arizasi gorunuyor, slidkten snra 50 km sonra hataya dusuyor. Ne yapmak lazim
Akif Hoca
17 Temmuz 2017 at 00:30
Anlattıklarını a göre sübaplar da sorun var, emin olmak için kompresyon testi yaptırmak gerekiyor..
Emre Tek
16 Eylül 2017 at 16:32
Merhabalar Nigdede ikamet ediyorum. Gaz ayarimi size yaptırmak istiyorum. En yakın nerede bayiiniz var acaba?
Selçuk A.
14 Mart 2018 at 13:19
Merhaba, aracın sübapları ne durumda çıktı.Bu araçlarda sübap sıkıntısı yaşanabiliyor diye biliyorum.
Ahmet Nalbantoğlu
17 Mart 2018 at 18:23
Merhaba,
Aracın subapları ayar için ulaştığında sağlamdı. AFR’si ayarlı şekilde yürüyeceği için bundan sonra da sıkıntı yaşamayacaktır.
Erdem koçak
24 Mart 2018 at 22:49
Merhaba, 2009 model 118 binde insignia 1.6 turbo aracıma yağlamalı atiker gold lpg aktırdım. İlk zamanlar performansından çok memnundum fakat çekişten hissedilir düşme yaşanmaya başladı ve yakıt sarfiyatı arttı. Bobin değiştirdim Ayara tekrar götürdüm çekişi düzeldi ancak bir süre sonra yine çekişten düştü. 4 defa ayara götürüp çekişi düzeliyor bir süre sonra yine bozuluyor hatta bir kerede yol ayarı yaptılar ama yine sonuç aynı. Neden sürekli ayar bozulur ve bunun sebebi ne olabilir ?
Ahmet Nalbantoğlu
27 Mart 2018 at 12:52
Bu araçlarda sensörlü AFR ayarı yapılmadan düzgün ayar tutturulması mümkün değil. Ayar 1 kere yapılır, her gittiğinizde tekrar tekrar yapılan ayarın adı “salla tutsun” ayarıdır. Sorununuz AFR ayarı ile çözülür.
Comments are closed.