Chevrolet Cruze 1.4 T + Lovato OBD kit AFR ayarı

Chevrolet Cruze 1.4 T , 140bg.

Chevrolet Cruze 1.4T (140HP) .  A14NET / B14NET motorlu bu aracımız, Opel Astra ile aynı altyapıyı kullanan bir araç. Opel Astra 1.4 T’lerde de olduğu gibi motor LPG ile oldukça uyumlu. Abi kardeş Cruze sahibi olan araçların sahipleri araçta lpg’de kararsızlık ve benzine kıyasla güç düşüklüğü şikayetleri ile bize ulaştılar. Gelmeden önce sitemizi okuyup uçlarını E tipi nozullarla değişip gelmişler. Böylelikle montajdaki yanlışlıkları bize gelmeden gidererek, tadilat ile vakit kaybetmememizi ve ayarın hızlıca en ideal değerlere gelmesini sağladılar.

 

 

 

Yol ayarına çıkmak için sensör ekranımızı ve bilgisayarımızı hazırlıyoruz.

 

Araçlarda yaptığımız incelemelerde enjektör nozullarının E tipi ile bu araca cuk oturduğunu gördük. Rolantide 3.0ms , 3.1ms gibi araç çalışmakta idi. 2.0ms çalışma sürelerine kadar inebilen hızlı Lovato K enjektörleri için gayet uygun bir değer. Haritamızı da buna göre düzenleyip tam gaz ayarımızı yapmak için yola çıktık.

 

Sensör ekranı ve bilgisayar ile yol ayarı. LPG’de tam gaz yüklenmeyi benzin ile muadil duruma getiriyoruz.

 

Benzinde 1.4 Turbo motorlarda tam gaz AFR’si turbo devreye girdiği andan itibaren 12.50 oranında başlaıp devir yükseldikçe 11.50 oranına kadar zenginleşmekte. LPG’de de aynı oranları verecek şekilde ayarladık.

Ayrıca; kullanıcılar uçlarını E tipi şeklinde büyüttükleri için tam gazda aynı AFR değerinde lpg enjektör süreleri benzin sürelerinin altında bile kalmaktaydı. Bu da en yüksek devirlerde bile gaz yetiştirememe sorunu yaşanmayacağının, araçların düzgün ayar ve montaj benzinden bile çok daha verimli çalışacağının göstergesi oldu.

Sonuç : Benzinden farksız performansa ve motor sağlığına sahip 2 adet Chevrolet Cruze 1.4T, yüzleri gülen kullanıcılar.


5 comments

  • Faruk

    2 Ağustos 2017 at 23:59

    Ayar sonrası şehir içi kullanımında örn. trafik lambası ani duruşlarında, dur kalk trafiğinde vs. frenleme yapıp durulduğunda, araç gitmek için ileri atılıyordu. Mecburen her duruşta vitesi N konumuna alıyorduk. Burada Ahmet beyin ince dokunuşu bunun nedenini ortadan kaldırdı. Bu kısma kadar ARF lik bir durum gözükmeyebilir.

    Ofise giderken dur kalk ile ilerlemek zorunda kaldığım bir yokuş var. Ayardan önce dur/kalk yaparken aracın gidebilmesi için gaza yüklenmem gerekiyor, devrini alan aracı bu sefer ani frenle durdurmak zorunda kalıyordum. Lineer bir güç/yük eğrisi yakalayamıyordu. Ayar sonrası araç aynı yokuşu daha kararlı bir şekilde çıkabiliyor. Hafif bir gaz yeterli gücü sağlıyor.

    Diğer bir durum ani hızlanma (tam gaz) ve seyir halinde iken yüke bağlı vites geçişleri. Ani hızlanmalarda araç tepkisiz iken, seyir halinde yeterli torku üretemeyen motor vites küçültme yoluna gidiyordu. Düşük viteste yeterli gücü/hızı yakaladığında ise tekrar vites yükseltiyordu. Buda kısa periyotta sık sık vites geçişlerine neden oluyordu. Ayar sonrası araç ani hızlanmalarda daha dinamik (open loopa düştüğünde zengin mi fakir mi diye de düşünmüyorum artık) vites geçişleri daha stabil hale geldi.

    Bunlar her ne kadar algısal hisse dayalı olsa da, benzin ve LPG arasında hiç bir fark hissetmiyorsanız doğru ayarlara ulaşmışsınız demektir.

    Ek olarak yol bilgisayarındaki yakıt verileri daha reel değerler almaya başladı. Örn. 11-12Lt/100Km olan ortalamam artık 8-9 arası değerler alıyor. Alınan gaz ile yapılan yolun hesaplanması bu değerleri doğruluyor. Yakıt hesabını ECU yaptığından LPG enj. sürelerindeki doğru olmayan hava/yakıt karışımı buna neden olabilir diye düşünüyorum. Daha az veya çok yakıyor diyemiyorum kalibrasyon sonrası haritadaki bazı bölgeler fakir bazı bölgeler ise zengin kalıyordu.

    Kullanmış olduğum kit Lovato OBD, montajı vs.çok güzel yapıldı. Bilindiği üzere bu kit yakıt düzeltmesini haritadaki değerleri baz alarak LTFT ve STFT ile yüzdesel olarak düzeltiyordu. Şimdi en azıdan bu düzeltme oranını minimum hale getirmiş olduk.

    Gelelim işin teknik detayına, daha önce B nozul takılı olan aracım rölantide 7ms/2.3ms (gaz/benzin)(1.2bar) tam gazda 18ms ve üzeri bir değeri ulaşıyordu. Gaz enjeksiyonu bir sonraki çevrime kadar sarkıyor, %70 lik olan emme süresinde yeterli gazı alamamış oluyordu. Yönlendirme sonrası 2.4 lük nozul takarak rölantideki zamanı 3ms olarak (1.2 bar) yakalamayı başardık. Lovato nun K enjektörleri skop verilerinden edindiğimiz bilgilere dayanarak 2ms açma ve 2ms kapanma zamanına sahip. Bu enjektör 3ms lik bir sinyal ile yaklaşık 2ms lik bir gecikmeyle tam gaz geçişine izin veriyor ve 2ms kapamayla toplamda 3ms lik bir süre açık kalıyor. 2ms lik bir sinyal sınır değer olacağından toleranslı olarak 3ms lik bir değer ideal seçim oldu. Tam gaz durumunda ise 11-12ms lik enjeksiyon süresi yakalamış olduk. Bu işlemler sonrası kalibrasyon yaptık fakat kalibrasyon işlemi yapılsa da harita düzgün bir şekilde oluşturulamıyordu. Çünkü yazılımın izin verdiği min. enj. süresi 4.5 ms idi. Burada manuel bir ayarlama şarttı. Bu ayarlama, görülebilen LTFT, STFT ve O2 voltaj değerleri ile yapılabilirdi fakat bu değerler, O2 sensörünün (narrowband) üretmiş olduğu değer sonrası ECU nun hesapladığı gecikmeli düzeltme verileri. Birde OBD kit bu üretilen bu yüzdesel değerleri yine kendi içinde haritadan baz aldığı değerlerle yüzdesel olarak düzeltmekte (Tavuğun suyunun suyu). En iyi çözüm; değeri direk kaynağından, geniş spektruma sahip bir sensör vasıtası ile okumak ve haritadaki değerleri OBD düzeltme özelliğini daha az zorlayacak hale getirmek. Open loop için zaten böyle bir sensörle (wideband) ayar yapmak olmazsa olmaz bir işlem.

    Sonuç olarak AFR ayarı, ekonomi, performans vb. etkilerinden ziyade motorda gerçekleşen yanma değerlerini benzine eşdeğer hale getirip, kafanızdaki bir çok soru işaretini kaldıracak ve LPG den kaynaklanabilecek olası sorunları önleyecek veya en aza indirecek.

    LPG li araçların özellikle performans ağırlıklı kullanıcıların muhakkak yaptırması gereken bir işlem olduğunu düşünüyorum.

    Teşekkürler.

  • Mehmet Aslan

    1 Kasım 2018 at 17:23

    E tipi nozul çapı nedir hocam googlda e tipi nozul diye bir veri yok ben oraya gelmeden 1.9 mu 2.00 mı anlamadım valla 🙂 kolay gelsin hayırlı işler sizler gibi işini seven uzman insanlar güven veriyor iyi ki varsınız.

  • Ahmet Nalbantoğlu

    23 Kasım 2018 at 09:53

    Lovato E nozul = 2.4mm

  • Selçuk

    17 Temmuz 2019 at 04:59

    Lovato OBD II üzerinde standart olarak gelen nozul tipi E tipş nozullar mıdır? cevap verebilir misiniz?
    Şİmdiden teşekkür ederim.

  • Ahmet Nalbantoğlu

    14 Ekim 2019 at 09:13

    Standart gelen bir nozul yoktur. Aracın motor tipi / motor hacmi / ürettiği beygir gücüne göre nozul seçimi yapılır, montaj sonrası enj. milisaniyelerine göre de kontrol edilir ve buna göre basınç / nozul tekrar gözden geçirilir.

Comments are closed.