Opel Astra H 1.6 (105hp) Wideband AFR – LPG ayarı

Aracımız Opel Astra H 1.6 Ecotec motor (105 HP ) Z16XEP  motor kodu ile piyasaya sürülen bu araç, klasik atmosferik motor olsa da, LPG ile büyük hatalar yapılmakta. Araç sahibi ile ayar öncesi görüştüğümüzde durum içler acısıydı. Ben düzenden yanayım. Araç sahibi LPG ciye giderek adam gibi bir tadilat yaptırdı. Göz var nizam var diyorum.

LPG tadilatı öncesi ve sonrası

Aracın mevcut tadilatı düzeltildikten sonra randevulaştık.

Bilgisayar ve sensör iç ekran bağlantıları

 

Sonrasında Wideband AFR bağlantımız.

Wideband AFR sensör bağlantısı

 

ve Yol ayarımıza çıktık. Ayar öncesi Closedloop kısmını LTFT “0” olacak şekilde düzenledikten sonra Openloop AFR sini kontrol ettik.  18 lerde bir değer okuduk. Ayar sonrası 12,5-13,00 aralığına çektik ve öncesinde hızlanmayan araç şahlandı.

 

Araç sahibi mevcut LPG tadilatı + ayar sonrası aracını satmaktan vazgeçti. Performanslı kullanımı seven ancak Kötü montaj-işçilik ve ayar sebebiyle aracından soğuyan bir kişi daha aracına bağlandı.

 

Araç sahibine hayırlı olsun diyoruz.

bonus :

mr.big


2 comments

  • Emre

    20 Ocak 2018 at 21:05

    Merhaba,

    Siteniz ve verdiğiniz bilgiler süper.
    Ara ara açıp okuyorum bilgilenmek için.

    Bende de Astra H var 2012 model 1.6 A16XER motor. Üzerinde Landirenzo LPG takılı (kitin modelini bilmiyorum ama eski tip diyor LPGciler enjektörlerden cıt cıt diye çok ses geldiğinden). İlk aldığımda(önceki sahibi LPG taktırmış) LPG ye gün içerisinde ilk geçerken fakir zengin karışım hatası veriyordu. LPGcide zor bela yalvar yakar bi ayar yaptırdım. Fakat şöyle bir sorunla ara ara karşılaşmaktayım;

    Motor tam ısınmadıysa, (ki ısınmasından katsım 20 km filan 4. veya 5. viteste bir yolda gitmek) düşük viteslerde ve düşük devirlerde gaza sert dokununca kısa süreli kafa silkelemesi. Bunu özellikle yoğun yağışlı havalarda daha sık yapıyor. (belki tesadüftür. ama yoğun yağışta ortamdaki hava miktarının azlığıyla belki ilşkisi olabilir mi diyede düşünmedim değil). Örneğin arabayı çalıştırdım 2. vites 1500 devirdeyim hızlanmak için gaza çook yavaş basmassam(ki insan hızlanmak için biraz basar) sanki anlık gaz kesilip arabayı anlık silkeliyor. Birde gazda bir lineerlik yok. Gazda ayağımı aynı seviyede tutuyorum. devir 1000 den 2500 e kadar çok az gaz yiyor gibi. ama sonrasında bir den şahlanıyor. Sanki öncesinde az basıyormuşumda şimdi birden çok basmaya başlamışım gibi.

    Bu arada Gittiğim LPGcilerin hiç biri hareket halinde bir ayar yapmadı.
    Birde aracının bujileri orjinal. Son bakımda baktım bujiler kararmış. Yeni orjinal buji taktırdım araba daha iyi oldu ama 5-6 bin km sonra yine aynı duruma geliyor.

    Cevabınızı bekliyorum,

    Teşekkürler.

  • Ahmet Nalbantoğlu

    18 Şubat 2018 at 17:11

    Merhaba. Öncelikle teşekkür ederiz. Yanma bozukluğu söz konusu. Gaza tam yüklendiğinizde araç openloop konumuna geçtiği için lpgciler ellerindeki imkanlarla yol ayarında da bu kısmı ayarlayamazlar. Sensörle ölçülerek bakılması gerekiyor.

Comments are closed.