Honda Civic FD6 1.6 125ps otomatik + Atiker Microfast LPG AFR Ayarı

Atiker montajlı Honda Civic FD6 1.6

Aracımız LPG’de “uyumu” ile ünlü  Honda Civic FD6 1.6 atmosferik 125ps otomatik . 120.000km’deki aracımıza ne zaman takıldığını bilmediğimiz Atiker Microfast kit montaj yapılmış. Bu motorumuz LPG’de ayarlaması basit ancak, kullanıcının titreşimli çalışma, sabah stop etme gibi sıkıntıları vardı. Kitimiz kırmızı tip valtek 3ohm enjektörlere sahip. Kite bağlanıp incelemeye başladık..

Araçta yaptığımız incelemelerde haritanın çok fakir olduğunu ve basıncın düşük olduğunu gördük. Basınç 0,90 bar civarlarında gezmekte ve Rolantide LPG enjeksiyon ms’leri 6-7mslere yaklaşıyordu. Aynı şekilde aracın Torque programında okunan değerlere göre araç kapalı döngüde bile %20 den fazla bozuk şekilde çalışmaktaydı. Uç büyütmeden basınç arttırarak ideal enjeksiyon seviyelerini yakaladık ve haritayı tekrardan düzenledik.

 

 

 

 

Torque programında gördüğümüz değerler. Araç oldukça fakir çalışmaktaydı ve bu sebepten dolayı arıza lambası yakmaktaydı. Yaygın kanının aksine, LPG’li kullanımda arıza lambası yanması kesinlikle normal değildir, araç size aşırı derecede ters giden birşeyler olduğunu anlatmaya çalışıyor.

 

Basıncı arttırıp yeniden düzenlediğimiz haritada tam gaz kısmını da sensörle ölçüp benzindeki değerlerine getirdik. Öncesi 14-16 AFR gibi değerler vermekte, çok fakir yanma gerçekleşmekteydi. ( Openloop 12.5 – 12.8 AFR )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonuç olarak, aracın motoru ve yapısı LPG montajına ne kadar müsait olursa olsun, ayar sensörle ölçülüp düzgün yapılmadığı sürece sıkıntılara gebe olduğunu tekrar görmüş olduk. Ayar yaptıktan sonra titreşim ve arıza lambası yok oldu, benzinden farksız bir sürüşe sahip hale geldi.


4 comments

  • Bülent

    28 Ekim 2018 at 14:08

    Mrb lar.Bendede 2012 fb7 kasa otomatik civic var,arıza lambası hiç sönmüyor Lpg kitim brc marka Mersinde gitmediğim usta kalmadı arıza lambasını bir türlü söndüremedik,ayar ve bakım yapılıyor 30km gitmeden tekrar yanıyor arıza da katalizör verimi eşik değerinin altında diye uyarı veriyor.Bazı usta katalizör dedi bazısı oksijen sensörü dedi bazısı yakıtdan dedi ama bir türlü bulamadık.Denemek için 1000km benzinde bindim arıza vermedi,sonra lpg ayarı yaptırıp tekrar gaza alınca aracı 30km sonra yine arıza verdi.Yardımcı olursanız sevinirim ne yapmalıyım.

  • Ahmet Nalbantoğlu

    23 Kasım 2018 at 09:51

    Merhaba,

    Hata kodunu tam olarak bilmeden yorum yapmak güç. P0420 Katalitik konvertör hatası ile kat. değişecek.

  • AHMET

    28 Mart 2019 at 12:43

    KATALİTİK DEDİLER DEĞİŞTİRDİK YİNE KATALİTİK AFR KATALİTİK GAZ HEPSİ YAPILDI DÜZELMİYOR

  • Ahmet Nalbantoğlu

    9 Mayıs 2019 at 10:30

    Düzelmeyen hatanız P0420 mi? Doğru tip katalitik konvertör değişiminden sonra mutlaka düzelmesi gerekli P0420’nin.

Comments are closed.